Bir Kaza Durumunda Ne Yapmalısınız?
Kaza anında yapmanız gerekenleri bilmeniz hem sıkıntı yaşamamanız hem de hasarınızı eksiksiz ve zamanında almanızı sağlar.
Öncelikle sadece maddi hasarlı kazalarda kazaya karışan diğer araçların sürücü ya da sürücüleri ile anlaştığınız takdirde, kendi aranızda Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı doldurmalısınız.
Kazaya karışan diğer sürücüler ile anlaşmadığınız takdirde veya aşağıdaki hallerde 155 veya kaza mahalli Jandarma bölgesiyse 156 numaralı telefondan trafik zabıtasına haber vermelisiniz!..
Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı dolduramadığınız durumlarda yapmanız gerekenler ise aşağıdaki gibidir:
• Kaza yerinde aracın konumunu değiştirmeden trafik polisini aramalı, kaza zaptı tutturmalı ve alkol raporu almalısınız.
• Kaza yeri jandarma sınırları içindeyse en yakın jandarma karakoluna haber vererek ifade vermeli ve görgü tespit tutanağı tutturmalısınız.
• Kazaya başka bir araç da karışmış ise o araca ait trafik poliçesinin fotokopisini ve sürücüsünün ehliyet ve ruhsat fotokopisini almalısınız.
• Araç çalışmıyorsa ve kasko poliçenizin asistans hizmeti varsa çekici için asistans şirketini aramalısınız.
Mümkün olan durumlarda araçlar kaza yerinden kaldırılmadan önce farklı açılardan fotoğrafları çekilmelidir. Tutanakların bir sureti fotoğraflarla beraber karşı tarafın veya kendi aracınızın trafik sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine veya kasko poliçesinden tazminat talep edilecekse aracınızın kasko sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine ulaştırılmalıdır.
Kaza zaptı işleminden sonra aracı, anlaşmalı veya yetkili bir servise çektirmelisiniz. Hasar ihbarını yapabilmek için aşağıdaki evrakları hazırlamanız gerekir.
• Poliçe fotokopisi,
• Kaza Tespit Tutanağı,
• Alkol raporu,
• İfade tutanakları, görgü tespit tutanağı,
• Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopisi,
• Hasara ait fotoğraflar,
• Rehinli ve ipotekli araçlarda bankadan alınacak resmi belgeler.
Bedeni Hasarlarda Ne Yapılmalıdır?
Karayolları Trafik Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası), poliçede belirtilen aracın kullanımı sırasında bir kimsenin ölümüne, yaralanmasına veya üçüncü şahıslara ait malların zarara uğramasına sebebiyet verildiği durumlarda devreye girer. Trafik sigortası böyle bir durumda aracın kullanıcısına düşen hukuki sorumluluğu Hazine Müsteşarlığı'nca saptanmış ve poliçede belirtilmiş sigorta limitlerine kadar temin eder. Anlaşılacağı üzere bu teminat sadece araç, bina, bariyer, trafik lambası vb. maddi zararları değil, olası bedeni zararları da kapsamaktadır.
Peki, aracın kullanılması sırasında sürücünün kusuru nedeni ile bir kişinin yaralanmasına sebebiyet verilmesi halinde neler yapılması gerektiğini biliyor musunuz?
Artık hepimizin bildiği gibi trafik kazalarında trafik kazası tespit tutanağının bulunması hasarın tazmini için mutlaka gerekmektedir. Bu durum yaralamalı kazalar için de geçerlidir. Çünkü aracı kullananın kusuru olmadan meydana gelen bir yaralanma olayında trafik poliçesinden herhangi bir talepte bulunulamaz. Aracı kullananın kusur durumunu da ancak tutulacak zabıt ile görmek mümkün olmaktadır. Trafik kazası tespit tutanağı ile birlikte sürücünün alkol durumunu gösteren rapor, aracın ruhsat örneği ve sürücünün ehliyetinin de ibraz edilmesi şarttır. Diğer yandan yaralanan kişinin tedavi giderlerini gösteren faturalar, hastane/doktor raporları ve eğer maluliyet söz konusu ise iş gücü kaybı oranını gösteren hastane heyet raporunun da tazminat talebinde ibrazı zorunludur.
Aracı kullananın kusuru ile meydana gelen bir trafik kazasında, kusurlu kullanıcıya ait araçta bulunan üçüncü şahısların uğrayacağı bedeni zararlar teminat kapsamındadır.
Aracınıza Park Halindeyken Çarpılırsa Ne Yaparsınız?
Deneyimlerimize göre sigortalıların en sık karşılaştığı hasarlardan birinin de park halinde meydana gelenler olduğunu görüyoruz. Aracınızın park halindeyken bir hasar görmesi halinde yapmanız gereken işlemleri bilmeniz hem problem yaşamamanızı hem de hasarınızı eksiksiz ve zamanında almanızı sağlar.
Aracınıza zarar veren kişi olay yerindeyse;
Aracınıza zarar veren kişinin zorunlu trafik sigorta poliçesinin olup olmadığını sormalısınız ve varsa mutlaka bir kopyasını almalısınız.
Aracınızı yerinden oynatmadan maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı doldurmalısınız.
Size zarar veren karşı taraf belli ise ve zorunlu trafik poliçesinden hasar talebinde bulunacaksanız, en geç beş iş günü içerisinde sigorta şirketini arayarak hasar ihbarı yapmalısınız.
Eğer zarar veren kişi belli değilse ve kasko poliçenizden hasar talebinde bulunacaksanız;
Size en yakın polis karakoluna başvurarak zabıt tutturmalısınız. Tutulan zabıtta size zarar veren kişinin kusurlu olduğunun vurgulanmasını istemelisiniz. Çünkü zorunlu trafik poliçesinden tazminat talebinde bulunacağınızdan karşı tarafta kusur olduğu görülemezse sigorta şirketi kusur durumuna göre hasar tazminatını ya ödemeyecektir ya da kusur nispetinde ödeme yapacaktır.
Poliçenizi satın aldığınız acenteyi veya sigorta şirketini 5 iş günü içinde arayarak hasar ihbarında bulunmalısınız.